Hoppa till huvudinnehåll

"Det du ger får du tillbaka"

Personerna på bilden är inte desamma som de i texten. Foto: Johanna Norin.
Personerna på bilden är inte desamma som de i texten.
Elin ville hjälpa barn och unga och blev kontaktperson under studietiden på universitetet. En till två gånger i veckan hämtade hon nioåriga Emma efter skolan och hittade på något roligt. – Med små medel kan man göra stor skillnad för ett barn, säger hon.

Kort om Elin

Familj: Ensamstående

Bor: I lägenhet i stor stad

Ålder: 30-årsåldern

Vad är en kontaktperson?

Anmäl ditt intresse

 

Det var när Elin pluggade till socionom som hon anmälde intresse till socialtjänsten i kommunen på studieorten. Efter ett antal intervjuer blev hon godkänd och fick snart en förfrågan om ett uppdrag.

En ung ensamstående mamma hade ansökt om att få en kontaktperson för sin dotter. Efter ett inledande möte tillsammans med mamman, dottern och socialtjänsten bestämdes det att Elin skulle få uppdraget.

Långsiktig effekt

Vi började med att jag kom hem till familjen. Vi fikade och Emma visade mig sitt rum. Hon var ganska tillbakadragen och blyg i början. Men vi lärde snabbt känna varandra, säger Elin.

Efter det träffades de under ett års tid. De fikade, gick och bowlade eller besökte badhuset. Men lika ofta gick de till en lekpark eller direkt hem och kanske bakade, läste en bok eller pysslade.

Som kontaktperson behöver man inte alltid göra så stora saker eller aktiviteter. Det handlar ofta om att ta små steg som kan få en betydande effekt på sikt. Man gör en insats för barnet som det förhoppningsvis både har glädje av direkt och alltid kommer att bära med sig som en positiv erfarenhet i livet, säger Elin.

Matchningen är avgörande

Nyckeln till att göra gott är en bra matchning. De där första intervjuerna med kommunen är både till för att socialtjänsten ska kolla din lämplighet och för att du själv ska få berätta vilka intressen du har, hur mycket tid du kan avsätta och vilken slags uppdrag du tänker att du passar till, säger Elin.

För min del var det så att jag hade önskat att bli kontaktperson till barn i 6-10-årsåldern. Jag ville kunna göra ett bra jobb och visste att jag kunde göra det för ett barn i den åldern. Däremot sa jag redan på intervjun att jag inte hade erfarenhet av yngre barn.

Ett utvecklande uppdrag

Att vara kontaktperson är en möjlighet att få bidra till en annan människas utveckling. Elin berättar att det märktes ganska snabbt att hennes eftermiddagar tillsammans med Emma påverkade flickan positivt och att hon gjorde framsteg.

Man får ut jättemycket av att vara kontaktperson. Att ha en relation till en annan människa och hjälpa den vidare i livet ger lika mycket tillbaka, säger hon.

Fler berättelser om kontaktperson
Välj kommun och typ av uppdrag