Hoppa till huvudinnehåll

Han vill ge barn och unga en bättre start

Personerna på bilden är inte desamma som de i texten. Foto: Johanna Norin.
Personerna på bilden är inte desamma som de i texten.
Bertil har varit engagerad i fotboll och tränat ungdomar i nästan hela sitt liv. Idag stöttar han unga genom att vara god man för ensamkommande flyktingbarn. 
– Om jag kan göra en insats och hjälpa dem att etablera sig i det svenska samhället vill jag bidra, säger han.

Kort om Bertil

Familj: Fru, barn och barnbarn

Bor: I lägenhet i större stad

Ålder: 70-årsåldern

Vad är en god man?

Anmäl ditt intresse
 

Vid sidan av fotbollen har Bertil bakgrund som chef inom myndighetsvärlden. Så när hans bror, som under flera år varit god man åt ensamkommande flyktingbarn, föreslog att Bertil också skulle försöka få ett sådant uppdrag kände han att det kunde passa. 

– Jag ringde till kommunen och anmälde mitt intresse. Sedan gick jag deras webbaserade utbildning, gjorde provet och mejlade in intyget om att jag klarat testet. Efter ett möte med överförmyndaren blev jag godkänd som god man, berättar Bertil.

Idag är han god man för fyra tonårskillar. 

– Jag är spindeln i nätet för dem. Det handlar om att se till att de får allt de har rätt till, vilket bland annat innebär att jag har kontakt med socialförvaltningen, lärare, elevstöd, psykolog och olika myndigheter, säger han.

Problem blir möjligheter

Ett exempel på när Bertil fick hjälpa till var när en av killarnas boende blev underkänt av Inspektionen för vård och omsorg, myndigheten som bland annat kontrollerar boenden. Pojken som heter Shekeb behövde då flytta till ett boende i en annan kommun.

– Det blev en turbulent tid för honom. Han skulle precis ha börjat i skolan och mådde psykiskt dåligt under den här processen, säger Bertil.

Men tack vare människorna runt omkring Shekeb gick det hela bra. 

– Han fick en kanonbra kontakt på socialförvaltningen i den nya kommunen. Det nya boendet var också bra och vi löste det snabbt med en ny skola. Idag går det faktiskt bäst för honom av de killar jag är god man för, säger Bertil.

Hushålla med pengar och laga mat

Bertil berättar att en del av hans uppdrag är att lära de här ungdomarna att sköta sin ekonomi. Bidraget de får från kommunen ska bland annat räcka till kläder, tandkräm, deodorant, fritidsintressen och annat.

– I Sverige ställs det krav på att ungdomar ska kunna planera sin ekonomi, säger Bertil.

– Killarna måste till exempel lära sig att ha en buffert om något oförutsett händer. Jag försöker få dem att förstå hur ekonomin fungerar och se till att de inte gör av med allt första veckan.

Återigen tar han Shekeb som exempel. På hans nya boende får ungdomarna en summa pengar i veckan som ska räcka till mat. De får både handla och tillaga maten, något som Shekeb först tyckte var ovant, eftersom han kommer från en kultur där kvinnorna står för allt hushållsarbete. Men idag är det helt naturligt för honom att både laga mat och städa.

Precis som han ägnat stor del av livet till att träna fotbollsungdomar, ville Bertil också hjälpa barn som flytt till Sverige.

– Jag har alltid barnets bästa för ögonen. Uppdraget som god man ger mig också ny kunskap om samhället, avslutar han.

Fler berättelser om god man
Välj kommun och typ av uppdrag