Hoppa till huvudinnehåll

"Som god man får jag göra skillnad"

Personen på bilden är inte densamma som den i texten. Foto: Johanna Norin.
Personen på bilden är inte densamma som den i texten.
Tidigare var Karin yrkespolitiker och jobbade på en hög nivå för att göra gott för många. Idag bidrar hon bland annat genom att vara god man för tre ensamkommande flyktingbarn.
– Jag vill hjälpa till och göra en viktig insats, säger hon.

Kort om Karin

Familj: Man och barn

Bor: I villa i stad

Ålder: 50-årsåldern

Vad är en god man?

Anmäl ditt intresse
 

Det började när många människor på flykt sökte sig till Sverige under 2015. Karin såg att det fanns ett behov av fler gode män för ensamkommande barn i kommunen. Hon anmälde sitt intresse och har idag det uppdraget för tre barn, varav ett håller på att avslutas eftersom barnet flyttat till en annan stad.

Det är en liten pojke med väldigt speciella behov, han har bland annat blivit mobbad i skolan, så han behöver verkligen ha en god man på plats. Men jag har inte velat släppa honom förrän jag vet att den som tar över är riktigt bra, säger Karin.

Karins engagemang skiner igenom när hon berättar om uppdragen och det är lätt att förstå att hon har nytta av sin erfarenhet som politiker. Hon tycker det är viktigt att man får utbildning i uppdraget och har själv gått flera kurser för gode män.

Olika slags uppgifter

Att vara god man innebär både lite enklare, mer vardagliga arbetsuppgifter och svårare frågeställningar, berättar hon.

Till de löpande uppgifterna hör att gå på möten i skolan, se till att barnen får läkarvård och kläder, ha koll på att de har det bra där de bor och se till att de får allt som de har rätt till.

Till det svårare hör att ta beslut i komplexa frågor. En sådan fråga har varit att fatta beslut i frågan om ett av de barn som hon är god man till skulle flytta tillbaka till sitt hemland eller stanna i Sverige och invänta asylprocessen.

Bakgrunden var att pojken hade tappat bort sina föräldrar i den kaotiska situationen under hösten 2015 när många flyktingar köade för att komma med en av båtarna över havet till Grekland. Pojken fick själv ta sig genom Europa till släktingar i Sverige.

Vi trodde länge att föräldrarna var döda. Men plötsligt en dag hörde de av sig och ville att han skulle återvända till hemlandet, berättar Karin.

Nu blev det många samtal med pojken, släktingarna och socialtjänsten om pojken skulle återförenas med sina föräldrar eller vara kvar i Sverige och invänta asylprocessen.

Det bästa för barnet

Det är klart att är man ett barn så vill man vara med sina föräldrar, fortsätter hon. Samtidigt hade det gått lång tid och pojken hade funnit tryggheten hos sina släktingar i Sverige. Skolan fungerade jättebra och han studerade flitigt för att en dag kunna bli läkare. I hemlandet skulle han inte få gå i skolan. 

I den här situationen gällde det att fatta ett klokt beslut, att lyssna in pojkens önskemål.  

Det var jättesvårt men vi såg lättnaden hos honom när det blev klart att han skulle stanna i Sverige. 

Karin säger att uppdraget som god man betyder mycket för henne personligen.

Att vara god man ger mig en enorm tillfredsställelse rent mänskligt. Det innebär att jag får göra skillnad för barn och unga, avslutar hon.

Fler berättelser om god man
Välj kommun och typ av uppdrag